Skolmaterial:

Skolmaterial som tex böcker kan vara väldigt dyrt när man går i universitetet och det kanske inte är så lätt att få ihop pengar till att köpa det när man är student och inte har sån stor inkomst. Men vi har några tips som kan hjälpa dig att både spara pengar och köpa för billigare pris när det gäller skolmaterial.

 

1: Ifall du behöver en bok som ni ska använda en kort period tex 1-4 veckor kan du gå till biblioteket och kolla ifall dom har den studiebok du behöver. Då kommer du att spara pengar eftersom du inte behöver lägga ut någon utgift på den boken. Men detta går inte ifall du behöver använda boken en lång period eftersom det finns en bestämd tid på hur länge man får låna en bok från en bibliotek. Det brukar vara ca 30 dagar beroende på vart man lånar den.

 

2: Köp böckerna på blocket istället för att köpa nya från en butik. På blocket kostar dom inte lika mycket som det originella priset eftersom någon redan har använt den vilket kommer göra att du sparar pengar på att köpa därifrån.

 

3: Fråga runt i släkten och på sociala medier och se ifall någon kompis eller släkting har den bok du behöver. Antingen kanske du får låna den eller köpa för ett billigare pris.

 

4: När du är klar med en bok kan du sälja den på blocket och få pengar. Om du ändå inte kommer använda boken är det lika bra att du säljer den och får pengar istället för att den ska ligga hemma och inte användas.

 

5: Ta hjälp av campusbokhandeln som är en hemsida där du kan köpa nya och begagnade böcker och få hjälp med att sälja dina gamla. Du kan alltså tjäna pengar genom att sälja dina böcker och spara pengar genom att köpa gamla böcker på den här hemsidan.

 

Mat:

Mat är någonting vi alla älskar och behöver för att överleva. Men när man är student eller ungdom och inte har så mycket pengar är det väldigt smart att man tänker på vad man handlar för något så man inte köper massa onödiga och för dyra produkter för det kan leda till en  försämrad ekonomi och ett mindre sparande. Det kan även vara väldigt svårt att få ihop det med måltider för 1 månad när man inte har sån stor inkomst per månad. Därför har vi några tips på vad du kan tänka på när du handlar och lagar mat som kan förbättra din ekonomi och hjälpa dig att spara pengar.

 

1: Gör matlådor till hela veckan på tex söndagen.Det är billigare att göra stora måltider som räcker till fler än en måltid än att göra en olika små måltider varje dag.

 

2: Be dina föräldrar lägga undan mat i en matlåda ifall det blir över från deras måltider då sparar du pengar genom att du inte behöver köpa mat den gången.

 

3: Be dina föräldrar laga lite extra mat som du kan ta hem någon gång då du inte har så mycket pengar.

 

4: Gå ihop med dina kompisar och bestäm varsin dag i veckan då ni ska laga mat till alla i gruppen. Varje person gör då en måltid som räcker till hela gruppen inklusive dig vilket kommer göra att du bara behöver köpa 1 stor måltid medans du kanske får middag för 5 dagar beroende på hur många ni är.På det här sättet kommer ni i gruppen spara jättemycket pengar på mat.  

 

5: Åk på en lite billigare affär tex Willys och storhandla så det räcker till en hel vecka. Det finns alltid lite billigare varor som du kan välja istället för att köpa det dyraste bara för att det är “godast”. Tex om du ska köpa ketchup så behöver du inte köpa Felix utan du kan köpa ICA basic.

 

6: Om man handlar en gång i veckan så det räcker till hela veckan  kommer du att spara pengar genom att förhindra små utgifter på mat. Att handla varje dag till dagens måltid kan leda till att du köper massa onödiga köp för att du är sugen. Tex är det lätt att det slinker in en liten godisbit eller liknande när man är och handlar. Men om du då bara handlar en gång så är den chansen 1 istället för att det ska hända varje dag i veckan.

 

Shopping:

Shopping är en stor orsak till att ungdomar inte har så mycket pengar. Men bara för att min vill försöka spara pengar kanske man inte vill sluta köpa saker. Så här har vi några  tips som kan underlätta din ekonomi och förbättra ditt sparande när det gäller shopping.

 

1: Shoppa på ebay, tradera eller blocket där det finns begagnade saker som därför är mycket billigare än i affärer på grund av att dom är använda.

 

2: Sälj dina gamla kläder och möbler som du inte använder på blocket eller tradera så tjänar du lite pengar på dom.

 

3: Shoppa på rean där det oftast finns många fina och behövliga saker för ett mycket billigare pris än dom som inte har rea.

 

4: När du ska köpa något nytt kan du sälja något gammalt innan och köpa produkten för dom pengarna du tjänat istället för att ta från ditt konto. Tex om du vill köpa en ny tröja som du säkert redan har flera av i garderoben kan du sälja någon du inte använder och köpa den nya för dom pengarna.

 

5: Ifall du behöver någon möbel som saknas kan du fråga runt i släkten och se ifall någon har det du söker men inte använder det. Då kan du antingen köpa det för ett billigt pris eller kanske få den gratis eftersom dom inte använder det.

 

6: När dina föräldrar köper nya saker så kan du fråga om du får det gamla  tex om dom köper en ny soffa kan du fråga om du får den gamla så slipper du köpa en egen.