Mat är någonting vi alla älskar och behöver för att överleva. Men när man är student eller ungdom och inte har så mycket pengar är det väldigt smart att man tänker på vad man handlar för något så man inte köper massa onödiga och för dyra produkter för det kan leda till en försämrad ekonomi och ett mindre sparande. Det kan även vara väldigt svårt att få ihop det med måltider för 1 månad när man inte har sådan stor inkomst per månad. Därför har vi några tips på vad du kan tänka på när du handlar och lagar mat som både kan förbättra din ekonomi och hjälpa dig att spara pengar.

 

1: Gör matlådor till hela veckan på tex söndagen veckan innan. Det är billigare att göra stora måltider som räcker till fler än en måltid än att göra en olika små måltider varje dag.

 

2: Be dina föräldrar lägga undan mat i en matlåda ifall det blir över från deras måltider då sparar du pengar genom att du inte behöver köpa mat den gången.

 

3: Be dina föräldrar laga lite extra mat som du kan ta hem någon gång då du inte har så mycket pengar.

 

4: Gå ihop med dina kompisar och bestäm varsin dag i veckan då ni ska laga mat till alla i gruppen. Varje person gör då en måltid som räcker till hela gruppen inklusive dig vilket kommer göra att du bara behöver köpa 1 stor måltid medans du kanske får middag för 5 dagar beroende på hur många ni är.På det här sättet kommer ni i gruppen spara jättemycket pengar på mat.  

 

5: Åk på en lite billigare affär tex Willys och storhandla så det räcker till en hel vecka. Det finns alltid lite billigare varor som du kan välja istället för att köpa det dyraste bara för att det är “godast”. Tex om du ska köpa ketchup så behöver du inte köpa Felix utan du kan köpa ICA basic.
6: Om man handlar en gång i veckan så det räcker till hela veckan  kommer du att spara pengar genom att förhindra små utgifter på mat. Att handla varje dag till dagens måltid kan leda till att du köper massa onödiga köp för att du är sugen. Tex är det lätt att det slinker in en liten godisbit eller liknande när man är och handlar. Men om du då bara handlar en gång så är den chansen 1 istället för att det ska hända varje dag i veckan.