En aktie är en andel  i ett aktiebolag som innebär att du får ta del av företagets eventuella vinst. Man köper aktier genom att man sätter in pengar till aktiebolaget man vill köpa en aktie från. Man kan även ha ett regelbundet sparande på en aktie som innebär att det sätts in en viss summa pengar till företaget varje månad. Alla som vill kan köpa aktier från företag om företaget har registrerat det på börsen.

 

En aktie påverkas både av den globala ekonomin och den enskilda ekonomin för företaget man köpt aktier hos. Ju bättre den globala och företagets ekonomi är ju bättre och större avkastning/vinst kan man få. Aktier gå upp och ner hela tiden men man får välja själv när man vill ta ut pengarna så då kan man välja att ta ut sina pengar när det går bra för företaget så man får en god avkastning.

 

När man spara i aktier finns det alltid en risk. Du kan förlora hela eller delar av ditt insatta kapital om det går dåligt för företaget och därför är det väldigt smart att man köper aktier från ett företag man vet går bra för så man istället får avkastning.  Det finns även en risk att företaget inte går i vinst eller liknande och därför i värsta fall går i konkurs.